26 juli 2011

Plommon

Fick med mig en hel påse med plommon hem från farmor och farfar. Härligt med egenplockad frukt. Så efter grillningen ikväll blev det plommonclafouti från recept av Leila. Riktigt riktigt mumsigt.

Denna franska äggkaka serveras gärna rumstempererad med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde. Vill man variera smakerna går det utmärkt att göra kakan med olika färska bär också. Då är det bara att strö bären i smeten, de ska inte stekas i socker och kanel. Det är också gott att göra clafoutin med äpple, päron eller rabarber. Då bör man steka på samma sätt som med plommonen, fast i bitar eller klyftor.


1 kaka
8 mogna plommon
2 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel

Clafoutismet
50 g mandelspån
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
skal av lime
2 1/2 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 ekologisa äggulor

Smör och strösocker till formen
Mandelspån

1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Dela och kärna ur plommonen och stek dem i smör, strösocker och kanel med snittytan nedåt. Låt svalna
3. Mixa mandelspånet till pulver i en hulhållsmixer
4. Blanda det med vetemjöl, strösocker, delad och urskrapad vaniljstång och rivet limeskal
5. Tillsätt vispgrädde, ägg, äggulor och vispa slätt
6. Smörj och sockra en tvåliters ugnsfast form och häll i smeten
7. Lägg i plommonen med snittytan uppåt och strö över mandelspån
8. Grädda clafoutin i mitten av ugnen i 35-40 minuter, tills den är gyllene och smeten har stannat till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stora som små kommentarer är uppskattade. Blir glad varje gång, tack ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...