3 januari 2012

Dagens

I väntan på Emil passade jag på att laga lite mat till morgondagens lunch. Hittade ett mumsigt recept i en av mina julklappsböcker, Fredagsmys 101 favoriter för alla av Emma Hamberg och Anette Rosvall.
Korvplanka
Fy fasiken vad trevligt det är med mat på en planka. Vem kan inte längta sig fördärvad efter en riktigt bra plankstek ibland? Det kan vi! Men ibland känns det både för dyrt och för uppstyltat med en plankstek - det är inga problem. Då kör vi loss på en korvplanka istället! Billigt, enkelt och perfekt att äta medan du lugnt bläddrar i tidningens fredagsbilaga och funderar över om din lördag blir lika skön.
En kall öl till är alldeles föträffligt!

4 potatisar
välsaltat vatten
1/2dl mjölk
1 doft muskot
1 doft svartpeppar
1 doft salt 1 doft socker
en rejäl klick smör (en liten klick till moset och en liten till korven)
1 äggula
1 bra bit falukorv

Tomatsalsa
4 finhackade tomater
1 finhackad rödlök
1 msk hackad färsk basilika
2 tsk pressad limejuice
1 hackad vitlöksklyfta
en nypa socker salt och peppar efter smak

Täck potatisen precis med välsaltat vatten, koka i en kvart ungefär. Under tiden kokvispar du ihop mjölken med kryddorna och smöret. Häll av vattnet från potatisarna och ta fram din potatisstöt (eller en gaffel går också bra, med tanke på att det är ganska lite potatis du ska mosa.)

Ja, nu stöter du ihop potatis med mjölk helt enkelt. I med äggula också. Och när det är lite lagom mosigt tar du fram elvispen och ger det hela en sista avhyvling så att det blir lent och fint. Smaka av och spritsa lite elegant på en planka. Ge det lite snygg bränna med en speciell brännare, eller så kör du in plankan och moset i ugnen på grill ett par minuter.

Korven steker du lite rutig om du har en sådan stekpanna, annars kan du bara steka den rätt av.

Lägg upp allt på plankan och avnjut med lite tomatsalsa. Rör helt enkelt ihop alla salsaingredienser i en skål. En äggkopp med ketchup och en annan med senap vid sidan ger också det hela en ganska lyxig touch, och vi får säga det själva.

Bon apetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stora som små kommentarer är uppskattade. Blir glad varje gång, tack ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...